Startsida
Historik
Byggnader
- Vy från ovan
- Huvudbyggnaden
- Handelsboden
- Härbret
- Båthuset
- Verkstan
Faciliteter
- Bar och vinkällare
- Bad och pool
- Gym
- Båtar och fiske
- Underhållning
- Konferenslokaler
Vintertid
Bokningar
Gästboken
Vägbeskrivning

Välkommen till Ekblads Pensionat

* * * Stängt för reparation * * *

Senaste nytt: Högsta ledningen för vår världsomspännande hotell- och pensionatkedja har beslutat att Ekblads Pensionat i Fornby ska uppgraderas för att kunna erbjuda utökad service för våra gäster. Detta kommer innebära att Ekblads Pensionat är stängt för reparation under en tid. Vi hänvisar under ombyggnadsperioden våra regelbundna gäster till Marina Bay Sands, Siljansnäs Hotell eller Burj Al Arab.

Ekblads Pensionat är beläget vid Siljans strand i den lilla byn Fornby i Dalarna. Det består av ett flertal byggnader och omgärdas av stora vackra markområden allt ifrån stora golfbanor och badstränder till vilda skogsmarker och majestätiska berg med klättermöjligheter, skidåkning och många fantastiska möjligheter till rekreation och nöje. Ekblads Pensionat fungerar både som hotell, festlokal och konferensanläggning och används även flitigt av bygdens eget folk vid festliga tillfällen.

Fornby är som namnet anger en av Siljans traktens absolute äldsta byar och som genom århundradena bäst bevarat Siljansbygdens traditioner trots att byns folk nog är dom mest internationellt bevandrade i hela Dalaregionen och Centrala Sverige.
Därfor talar alltid vår personal flytande några av alla världens större språk som Engelska, Franska, Tyska, Spanska, Japanska, Arabiska och Ryska, men även mindre och exklusiva språk som Vietnamesiska, Thailändska, Geiorgiska och givetvis Fornby-mål.

Trots att Fornby ligger på Siljans Näs så är de ändå en Leksands-by då byns förfäder också hade sina gårdar i  Grytnäs by, den tidens föregångare till kolonier, eller fäbodar som det kallas lokalt. Därför har det sjungande Fornby-målet gjort att all vår personal är “multi lingual” och kan bemöta våra gäster på bästa möjliga sätt oavsett språket.

Dock än idag så bevarar byn sina intressen i sina forna Vikinga-befästningar som till exempel Tiblis i Georgien, dit några av byns pojkar nyligen rodde en replica av en Vikingabåt med start från Dalälven, och till och med så långt bort som Vietnam där UNHCR’s Vietnam-chef, Kai Nielsen, hittat efterlamningar och ättlingar av Fornby-folk i sina eftersökningar. Det bör kanske nämnas att den sydöstra spetsen av Fornby alltid kallats for Träl-udden och fortfarande inspekteras till och från av representanter från UNHCR. Dock är numera norra huvudingången till Fornby Banken förlagd på Träl-udden som fortfarande är Sveriges enda Bank som har öppet dygnet runt 365 dagar om året, ännu ett tecken på den fantastiska service som kommer att bemöta dig i Fornby.

Ekblads Pensionat har givetvis även största möjliga VIP-security att tillgå då många av våra gäster är mycket framstående personligheter internationellt, så vårt team av säkerhetsspecialister består av dom bästa i branchen.

. . .